Koostööprojekti 834018790066 tulemusaruanne
Peipsimaa võrgustike tugevdamine
Koostööpartnerid: MTÜ Piiriveere Liider, MTÜ Peipsi-Alutaguse Koostöökoda
Koostööprojekti sihtrühm: Peipsimaa võrgustike liikmed, kes panustavad Peipsimaa arendamisse ja turundamisse.
Koostööprojekti periood: juuni 2018 – detsember 2020 (PKAK tegevused lõpetatud mai 2019)
Koostööprojekti eesmärk: Eesmärk on panustada Peipsimaa võrgustike tugevdamisele ja arendamisele, et Peipsimaa arendamisel oleks ka jätk ning jätkusuutlikus ja meeskonna vaim edasiseks toimetamiseks. Projekti alaeesmärgid: muuta Peipsimaa võrgustikud tugevamaks; luua Peipsimaale tugevad meeskonnad, kes on motiveeritud, saanud uusi teadmisi ja ideid piirkonna arendamisel ja turundamisel; Peipsimaa võrgustikud on saanud uusi innovaatilisi ideid piirkonna arendamiseks; toetada piirkonnas turismi turundamisega ja arendamisega seotud tegevusi ning EMKF ja Leader projektide elluviimist.
Koostööprojekti tegevused: PKAK tegevused projektis: Peipsimaa õppereis Lõuna-Portugali13.05-18.05 külastastati Peipsimaa ettevõtjatega Lõuna-Portugali Algarve piirkonda. Tutvuti kohaliku kultuuri ja toiduga ning suheldi kohalike turismi propageerivate inimestega. Portugalis elav giid näitas rahvuslike eripärasid ja rääkis kohalikust elu-olust. Kõik päevad olid a tihedalt sisustatud ning huvitavaid ja kasulikke külastusi täis. Näiteks küastasimti mitut Portugalile iseloomuliku pereettevõtet, kus palgati lisatööjõudu ainult hooajaliselt.
Esimesel päeval külastasiti tsitrusefarmi ja veiniistandust. Tsitrusefarmi põhitoodanguks on apelsinid ja klementiinid, mida suurel määral ostavad kohalikud hotellid ja osa toodangust eksporditakse lähiriikidesse. Veiniistanduse eripäraks on viinapuude kasvatamise tehnika. Teisel päeval tutvuti kohalike kalastajatega, kus sarnaselt meile on paigas kogused, mida ja kui palju võib püüda. Seejärel tutvusti looduspargiga, kus kogutakse meresoola erinevate basseinide abil. Pargis on heas sümbioosis soolakogumine, erinevate linnuliikide pesitsemine, kalandus ja turism. Kolmandal päeval tutvuti Albubeira vanalinna ja Lõuna-Portugali kultuuriga, seejärel tutvuti pesca (kalastus) turismiga. Kalastusretkel näidati erinevaid kalapüügi võtteid. Tähelepanuväärne oli sadama multifunktsionaalne kasutus. Viimasel päeval vaadati üle Faro linna vaatamisväärsused ja linna suurim turg. Turul oli suuresti esindatud kohalikud köögiviljad ja kalatooted. Pärast kohaliku kultuuriga tutvusmist liikusime edasi ürdiaeda. Kuna Portugalis on enamus ettevõtted väga perekesksed siis ka seda aeda pidas neljaliikmeline perekond.
Projekti tulemused: Peipsimaa ettevõtjad said palju inspiratsiooni ja uusi tuvusi, loodetavasti saab peatselt näha uusi nutikaid tooteid või teenuseid, saadud teadmisi kasutatakse peipsimaa arendamiseks.