Sardiinia kalandust ja toidukultuuri tutvustav koolitusreis

Koostööprojekti 83402200009 tulemusaruanne

Koostööprojekti nimetus: Sardiinia kalandust ja toidukultuuri tutvustav koolitusreis

Koostööpartnerid: MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu ja MTÜ Saarte Kalandus

Koostööprojekti sihtrühm: MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu liikmed ja esindajad (kokku 16 inimest) ning Saaremaa kalanduspiirkonna kalurid ja kalandusettevõtjad ning muud piirkonnas kalandusvaldkonnaga tegelevad isikud (kokku 14 inimest).

Koostööprojekti periood:

  • Projektitaotluse ja õppereisi ettevalmistamine – oktoober 2022 – mai 2023
  • Õppereis 20.-27.05.2023

Koostööprojekti eesmärk: Koostööprojekti „Sardiinia kalandust ja toidukultuuri tutvustav koolitusreis“ raames korraldati õppereis Itaalias Sardiinia saarele. Koostööprojekti eesmärgiks li tutvuda Sardiinia kalandusettevõtete tegemistega, et teada saada, kuidas toimib kohalik kalandus- ja vesiviljelusvaldkond, kalandusega seotud toodete ja teenuste sh pescaturismi arendamine; lisaks kuidas toimub kohaliku toidukultuuri arendamine ja tutvustamine.

Koostööprojekti tegevused: Õppereisi programm

20.mai, laupäev

Air Baltic lend Riia – Olbia 15.25 – 17.45

21.mai, pühapäev

Olbia: Hommikul kalapoe külastus ja tutvumine toodetega www.pescheriacalvisiolbia.com/en-gb/aldo-moro-avenue-gallery   Pescheria Calvisi on 26 töötajaga ettevõte, varustab kalatoodetega Põhja- Sardiiniat, klientuur koosneb hotellidest, restoranidest, supermarketitest.

Peatus prominentide rannikulinnas Porto Cervos

Porto Cervo – Tempio Pausania

Luras, omapärase era-etnograafiamuuseumi külastus, tutvumine Sardiinia kultuuriloo ja traditsioonidega

Luras – Porto Torres

22.mai, esmaspäev

Porto Torres – Stintino

Terve päeva kestev kalastustuur koos lõunasöögiga laeva pardal, soovijatele (9.30-17.30)

Kalastusreisil mitteosalejatega Sardiinia olulise kalanduslinna Alghero ja Neptuni koobaste külastus.

23.mai, teisipäev

Sõit Oristanosse, lääneranniku kalanduspiirkonda.

Teepeal peatus väga huvitava eelajaloolise tornehituse juures: Nuraghe S.Antine.

Cabras, Pontis Fish farm (laguuni kalandus, tutvumine traditsiooniliste püügimeetoditega)  www.pescatorisantandrea.com

Külastasime bottarga valmistajat Spanu Giovanni in Cabras www.spanubottarga.com . Bottarga valmistamiseks kalamari (enamasti otse marjakottides) soolatakse, pressitakse, kuivatatakse (päikese käes) ja kaetakse vahel säilitamise huvides ka vahakihiga. Itaalias nimetatakse bottargat ka Sardiinia kaaviariks. On üks Sardiinia tuntumaid kalatooteid.

Õhtuks sõit pealinna Cagliarisse.

24.mai, kolmapäev

Sardiinia suurima toidu- ja kalaturu külastus kohaliku giidiga

Cagliaris  väike jalgsi linnaekskursioon.

Audarya veinimõisa külastus. Tutvumine Sardiinia veinitootmisega.

25.mai, neljapäev

IDARANNIK: noorte kalandusalase harimisega tegelev keskus. Hariduskeskuse külastus

Tortoli kalanduskooperatiiviga tutvumine https://www.pescatortoli.it/home-3/. Kohalikud võimaldasid ka meie meeskonnal püügil osaleda. Saime ülevaate idaranniku kalandustegevusest.

26.mai, reede

Kohalike maitsete päev (terve päeva tuur)

Teekond Barbagia metsikutesse mägedesse, Sardiinia südamesse. See on ürgse looduse, ülimalt omapärase muusika ja kuulsate bandiidilugude maa. Lõunat sõime lambakasvatajate juures, et tutvuda autentse mägipiirkonna toidukultuuriga, mis erineb oluliselt rannapiirkondadest.

27.mai, laupäev

Lend Riiga 18.25-22.45

 

Projekti tulemused: Peipsi kalanduspiirkonnast osales õppereisil 16 isikut, Saaremaa piirkonnast 14 isikut, kokku 30 osalejat.

Osalejad said hea ülevaate Sardiinia erinevate piirkondade kalanduse traditsioonidest. Kalandus ja merendusalastest uuringutest, kalapüügikorraldusest, kvootide jaotusest. Tutvuti kalapüügi aluste ja püügivahenditega ning kala otseturustamise võimalustega. Arvukalt oli kohtumisi kohalike kaluritega ja kalurite esindusorganisatsioonidega. Palju huvi pakkus ka tutvumine kohaliku toidukultuuriga.

Scroll to Top