Koostööprojekti 83402200010 tulemusaruanne
Koostööprojekti nimetus: Baskimaa ja Akvitaania piirkondade toidukultuuri õppereis
Koostööpartnerid: MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu ja Liivi Lahe Kalanduskogu MTÜ
Koostööprojekti sihtrühm: Liivi Lahe Kalanduskogu MTÜ ja MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu liikmed ja esindajad.
Koostööprojekti periood:
- Projektitaotluse ja õppereisi ettevalmistamine – oktoober 2022 – mai 2023
- Õppereis 13.-19.05. 2023
Koostööprojekti eesmärk: Koostööprojekti eesmärgiks on saada nii teoreetilisi kui praktilisi teadmisi tutvudes Hispaanias ja Prantsusmaal asuvates Baskimaa ja Akvitaania piirkondade toidukultuuriga. Külastati Bilbao toidutehnoloogia tulevikule mõeldud messi ja Bordeaux messi, kus on suur osakaal kohalikul gastronoomial. Projekti alameesmärgiks oli kaasata Peipsi ja Liivi lahe piirkondade ettevõtjaid, julgustada neid suhtlema nii omavahel kui teiste ettevõtjatega, sh. ettevõtjatega väljaspoolt oma piirkonda.
Koostööprojekti tegevused: Õppereisi programm
1.päev, 13.mai, laupäev
Lufthansa lennud Tallinn – Frankfurt –Bordeaux (Prantsusmaa) 6.00-7.30 / 10.05 – 11.50
13.30 – 15.00 Arcachon lahe äärne austrikasvatus. Omaniku tutvustus austrite elust, kasvatusest ja tootmisprotsessist, degusteerimine.
15.30-17.00 Port de Larros’ sadam ja austrimuuseum – austriteemaline film. Meretarvete poe külastus (Comptoir de la mer Gujan-Mestras) ja sadamaga tutvumine.
Sõit tagasi Bordeaux’sse. Majutus.
2.päev, 14. mai, pühapäev
9.00-11.00 Kohaliku kalaturu külastus
11.30-16.00 Bordeaux messi külastus www.foiredebordeaux.com
3.päev, 15. mai, esmaspäev
Bordeuax piirkonnale tüüpilised veinid:
10.00-11.30 Le Réspide veiniloss
12.00-14.30 Veinimõis Trillon. Lõuna
15.00-16.00 Maison du Sauternes (valged magusad veinid)
16.30-18.00 Ekskursioon kohaliku pardikasvataja juurde. Pardikasvatajate ühingu toodete poe külastus.
4. päev, 16. mai, teisipäev
Sõit Bordeaux – Bilbao. Teel külastused Prantsuse poolse Baskimaa linnades:
- Espelette – piprakaunalinn. Espelette pipar on kaitstud tootenimetusega tšillipipar. Tšillipipar aga on baskide toidulaua olulisem vürts. Kohaliku šokolaadimaja külastus.
- San Jean de Luz – kalasadama ja linnaga tutvumine. Maitseelamuste poolelt on linn andnud maailmale makroonid.
Õhtupoolikul sõit Bilbaosse, majutus
5.päev, 17. mai, kolmapäev
10.00-15.00 Bilbao messi Food 4 Future külastus https://www.expofoodtech.com/
15.30-16.30 Biskaia transpordisilla külastus (19.sajandi insenerikunsti ime).
6.päev, 18. mai, neljapäev
10.00 – 13.00 Kohaliku giidiga toidukultuuri teemaline tuur, mille juurde kuulub rahvuslike pintxo’de valmistamise õpetus. Ülevaade baskide tüüpilisest toidulauast ja eripärastest maitsetest.
13.00-14.00 tutvumine Bilbao siseturuga, mis on müügipinna poolsest üks suuremaid siseturge Euroopas.
14.30-16.00 Bilbao linnaekskursioon jalgsi. Vaba aeg.
7.päev, 19. mai, reede
Varahommikune transfeer lennujaama. Lufthansa lennud Bilbao (Hispaania) – Frankfurt – Tallinn 06.50-08.55 / 14.20 – 17.40
Projekti tulemused: Peipsi kalanduspiirkonnast osales õppereisil 15 isikut, Liivi lahe piirkonnast 11 isikut, kokku 26 osalejat.