Ungari ja Austria kalandust tutvustav koolitusreis

KOOSTÖÖPROJEKTI 83401900015 TULEMUSARUANNE

Koostööprojekti nimetus: „MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu ja MTÜ Saarte Kalandus Ungari ja Austria kalandust tutvustav koolitusreis“

Koostööpartner: Mittetulundusühing Saarte Kalandus

Koostööprojekti sihtrühm: Koostööprojekti sihtrühmaks on piirkondade kalurid ja ettevõtjad, kuid ka kohalike omavalitsuste ja vabaühenduste esindajad.

Koostööprojekti periood: 12.03.–31.08.2019. a (õppereis toimus vahemikus 30.07.-06.08.2019.a.)

Koostöö sisu: Koostööprojekti raames korraldati õppereis Austria ja Ungari siseveekogude ääres asuvatesse erinevatesse kalanduse piirkondadesse.

Päevakava:

30. juuli – Lend Tallinn-Viin kell 6.45 – 8.05. Transfeer Viini. Viini linnaekskursioon nii bussiga kui jalgsi. Vaba aeg kesklinnas. Kell 14.00 – 18.00 Sõit Balatoni järve äärde.

31. juuli – Ungari Teaduste Akadeemia Balatoni Limnoloogia Instituut, Tihany https://www.bli.okologia.mta.hu/ Instituuti tutvustav ettekanne juhataja PhD DSc Ferenc Jordan´ilt. Balatoni kalandust tutvustav ettekanne uurija PhD Zoltán Vitál´ilt.

Tutvumine Mittetulundusühinguga Balatoni Kalamajandus, Siófok, ettekanne selle esindajalt, kalakasvatusvaldkonna direktorilt Ferenc Fodor´ilt, ekskursioon kalamajandi territoorimil, angerjapüügivahendi tutvustamine. Ühine lõunasöök Vana Kaluri restoranis (sisaldas ka kalamajanduse toodangut).

1. august – Osa rühmast tutvus põhjalikumalt Balatoni ja Balatonalmádi linna poolt turistidele pakutavaga, teine osa Väikese Balatoni kalanduse ning ökosüsteemide oleviku ja minevikuga, korraldaja: Éva Fejes, ökoturismi referent, Balatoni-Ülamaa Rahvuspargi Juhatus

Ekskursiooni Váikesel Balatonil (bussiga ja jalgsi) viis läbi endine Väikese Balatoni kalameeste pealik János Héri. Piirkonda tutvustavas lisaprogrammis oli veel Vörsi külamajamuuseum (iidvana, kalanduse ja järvega seotud loodusmajandusega tegelenud inimeste eluase), mille rookatuse (ehitustehnika) pakkus mitmetele huvi, samuti vanad tööriistad ning Kápolnapuszta pühvlireservaat (pühvel on ajalooliselt olnud piirkonna tugevaim tööloom – ka Ungari kalamajandid (nt Aranyponty Rétimajoris) kasvatavad neid suplusvõimalust vajavaid loomi kõrvalsissetulekuallikana ja rohuniidukite asemel).

2. august – Aranyponty – Rétimajor: ekskursioon kalatiikide juurde, kalamarjamajja; kalandusmuuseum giidiekskursiooniga (tõlkega), lõunasöök kohalikest kaladest http://www.aranyponty.hu/hu/retimajor/aranyponty-halaszati-muzeum Pealelõunal Velence järve ääres akvaariumi külastus (lisatasu eest). Õhtul Borkatakomba restoranis koos õhtusöögiga (lisatasu eest).

3. august – Linnatuur Budapestis. Laevasõit Doonaul eestikeelse jutuga. (lisatasu eest). Budapesti turuhalli külastus.

Budapesti põllumajandusmuuseumi külastus. (lisatasu eest). Szecheny termaalbasseinide külastus (lisatasu eest).

4. august – Puhkepäev, vaba programm. Võimalus tutvuda giidiga Budapesti kesklinnaga. Kuningalossi mägi ja Gellerti mägi.

5. august – Kohalejõudmine Neusiedleri järve äärde. Vastuvõtja hr Emmerich Varga (Kalastusühing Neusiedlersee http://www.fischereiverband-neusiedlersee.at). Tutvumine püügitehnika ja kohaliku seltsiga, kala väärindamine, lõunasöök kalarestoranis Golsis– perefirma tutvustus. Pealelõunal laevasõit Neusiedleri järvel Golsist Podersdorfi (lisatasu eest) – piirkonna ja järve kalanduse tutvustus.

6. august – Lend 8.50 – 12.05 Viin-Tallinn.

Koostöö eesmärk:Koostööprojekti eesmärgiks oli tutvuda Ungari ja Austria erinevate kalanduspiirkondade ettevõtmistega, et teada saada, kuidas toimib kohalik kalandus- ja vesiviljelusvaldkond, kalandusega seotud toodete ja teenuste arendamine ning samuti kuidas on korraldatud ettevõtjate, omavalitsuste ja organisatsioonide vaheline töö ja koostöövõrgustike toimimine. Samuti kalandus tegevuste mitmekesistamine ja turismi arendamine.

Projekti tulemused: kokku osales õppereisil 30 isikut. MTÜ Saarte Kalandus 14 osalejat ja MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu 16 osalejat.

Scroll to Top