KOOSTÖÖPROJEKTI 834018790058 TULEMUSARUANNE
Pariis SIAL toidumessi ja Normandia kalanduspiirkonna külastus
Koostööpartnerid: MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu. MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts, MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu.
Koostööprojekti sihtrühm: Läänemaa, Pärnumaa ja Peipsi kalanduspiirkondade liikmed, kala väiketöötlejad ja kalurid.
Koostööprojekti periood: messikülastus ja Normandia kalanduspiirkonna külastus toimus perioodil 22.10.18 – 28.10.18
Koostööprojekti eesmärk: Koostööprojekti eesmärgiks oli pakkuda Läänemaa, Pärnumaa ja Peipsi kalanduspiirkonna liikmetele, kala väiketöötlejatele ja kutselistele kaluritele võimalust külastada maailma suurimat toidumessi ja tutvuda Normandia kalandusega.
Päevakava:
22.oktoober, esmaspäev
Air Baltic Riia – Pariis 15.55-17.45 lend BT693, transfeer lennujaamast hotelli
23.oktoober, teisipäev
9.00 Transfeer messile. Paris SIAL toidumessi külastus 9.00 – 16.00. Õhtupoole lühike ekskursioon Pariisis
24.oktoober, kolmapäev
9.00 Transfeer messile. Paris SIAL toidumessi külastus 9.00-15.00. Sõit Pariisist Caen’i (ca 250 km)
25.oktoober, neljapäev
7.30 sõit Port en Basseini kalanduspiirkonda
8.00 Kohtumine kohaliku ajakirjandusega, aselinnapeaga. Port en Basseini sadama külastus: kala liikide, paatide ja püügivahendite tutvustus, kala sorteerimine, paatide hooldus.
11.30 NormandieFraicheurMer: NFM ühendab kõiki Normandia professionaalse kalapüügiga tegelevaid organisatsioone (Normandia CRPM, OPN, FROM Nord) ja kõiki piirkonna kalaoksjoni korraldajaid ja kokkuostjaid. NFM eesmärgiks on tutvustada Normandia kalatoodete kvaliteeti ja puhtust. Selleks on olemas jälgimissüsteem ning kvaliteeti tunnustavad tähised (IGP, LabelRouge) ning ökoloogilise toote tähtsust (MSC ökomärk). NFM’i tutvustus, kohtumised esindajatega
14.00 väljasõit Port enBessin – Agon-Coutainville 80 km. Agon-Coutainville: LeshuîtresduPère GUS austri kasvanduse külastus ja degusteerimine. 17.00 Tagasi hotelli sõit (ca 1h 30 min)
26.oktoober, reede
8.15 Bussisõit Blainville: Kokkuostufirma külastus (Pêcherie de Normandie). 10.00 SMEL – mere- ja rannikuala teadusuuringud. Sõit Cherbourg’i ca 1h 30 min. Cherbourg 14.00-17.30: Kohtumine ComitéRégionaldesPêches et desélevagesmarins (kalapüügikorraldus, kvoodid, seadusandlus EU ja riiklikul tasemel). Nutrifish – kalatoodete kõrvalproduktide käitlemine. Jardins dusaumonier/Saumon de France : Akvapoonia talu (veekogudes asuvad kasvandused), forell, lõhe tükeldamine ja suitsutamine, lõhe kasvatus meres. Degusteerimine. Armement Cherbourgeois: ajaloolise kalalaeva külastus. Tagasisõit hotelli ca 1 tund 30 min
27.oktoober, laupäev
9.00 väljasõit Dives-sur-Mer ca 40 min sõitu. 10.00 – 14.30 Villers-sur-Mer / Fête de la Coquille Saint Jacques et desfruits de mer: Merekarpide laat. Müük, muusika, maitsete linn, veiniturg
Trouville kalaturu külastus. Trouville / Sébastien SAITER – kohaliku kaluriga kohtumine, kalapood, kalarestoran, kalatooted. Sõit Pariisi lähedale Versailles’sse.
28.oktoober, pühapäev
Pool vaba päeva. Aeg Versailles’ ringivaatamiseks, soovi korral ka lossi ning lossi aedade külastamiseks. Pääsmed tuleb soetada ise. 14.30 transfeer lennujaama. Air Baltic Pariis – Riia 18.50-22.30 lend BT694.
Projekti tulemused: kokku osales messi- ja normandia kalnduspiirkonna külastusel 30 isikut
MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts 8 osalejat
MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu 10 osalejat
MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu 12 osalejat
Osalejad said hea ülevaate uuematest trendidest toidutootmise arengutest maailmas (messikülastus). Osalejad said hea ülevaate kalanduse traditsioonidest Normandias. Kalandus ja merendusalastest uuringutest, kalapüügikorraldusest, kvootide jaotusest Normandias. Tutvuti kalapüügi aluste ja püügivahenditega ning kala otseturustamise võimalustega. Tugevnesid Pärnumaa, Läänemaa ja Peipsimaa kalanduskogukodade omavahelised suhted.