Infoks kalalaevade omanikele – GPS paigaldused

Keskkonnaministeerium teostas Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel tegutsevatele kalalaevadele jälgimisseadmete (GPS) paigaldust . Seadmeid paigaldas Oskando OÜ.

 

Neil laevadel, kes ei ole lasknud 12. septembriks GPS-seadmeid paigaldada, peavad edaspidi ise paigaldamise kulud tasuma, vastavalt Ecofleet Eesti OÜ hinnakirjale:

  • Sisemootoriga laevadele kontrolleri paigaldus 60 €.

  • Päramootoriga ja akutoitega päramootoriga laevadele kontrolleri paigaldus 45,60 €.

  • Igale paigaldusele lisandub transport paigalduskohta ja tagasi, orienteeruvalt 4h, tunnihinnaga 30 €. Transpordile kuluvat aega arvestame paigaldaja kodust väljasõidust kliendini ning kliendi juurest koju tagasi jõudmiseni.

 

Uue kalapüügiseaduse jõustumisega hakkab 1. septembrist 2015 kehtima nõue, et kõik mootoriga varustatud kalalaevad Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel peab olema varustatud GPS-seadmetega (globaalse positsioneerimissüsteemi seadmed), mille kaudu teabe saatmiseks kasutatakse GPRS-süsteemi (General Packet Radio Service System). Seoses seadmete tarnimis probleemidega paigaldatakse need kõikidele mootoriga varustatud kalalaevadele hiljemalt 11. septembriks 2015. Nendel laevadele millele on GPS- seade paigaldatud, peavad andma signaali alates 1.september 2015.

Vastavalt keskkonnaministri 27.08.2015 määrusele nr. 51 „Satelliit- ja GPS-jälgimissüsteemi kaudu esitatavate andmete nimistu, andmete esitamise sagedus ja kord ning nõuded jälgimisseadme ja selle kasutamise kohta“ § 2 lg 2 ei tohi laevad lahkuda sadamast ilma toimiva jälgimisseadmeta. Jälgimisseadet ei tohi kalalaeva pardalt eemaldada ning jälgimisseadme elektritoite toimimine tuleb tagada kogu kalalaeva vees viibimise ajal. Samuti ei tohi seadet või selle osa hävitada, kahjustada, töökorrast välja viia, mõnel muul viisil mõjutada, sealhulgas sellesse täiendavalt andmeid sisestada.

Erandina võib Keskkonnainspektsiooni teavitamise korral kalalaev lahkuda sadamast ilma toimiva jälgimisseadmeta või jälgimisseade võib olla eemaldatud selle parandamiseks või asendamiseks, kui seadmel on tehniline rike. Teave jälgimisseadme puudumise põhjusest, kalalaeva asukohast ning sihtkohast esitatakse Keskkonnainspektsioonile valvetelefonil 1313 või elektronpostiaadressil 1313@rescue.ee. Tehnilise rikke korral tuleb laenutada sadamast (sadamate nimekiri) varujälgimisseade.

Kui GPS-jälgimisseadme väline elektritoide eemaldatakse kauemaks kui 24 tunniks, tuleb sellest eelnevalt teavitada Keskkonnainspektsiooni. Teave esitatakse Keskkonna-inspektsioonile valvetelefonil 1313 või elektronpostiaadressil 1313@rescue.ee.

Kui akud viiakse laadima ning ühendatakse kontrolleri küljest lahti, tuleb sellest samuti teavitada Keskkonnainspetsiooni. Eelnimetatud teated soovitame esitada võimalusel koos kalapüügilt naasmise eelteatega.

Kalalaeva pardale paigaldatud GPS-jälgimisseadme tehnilise rikke või toimumast lakkamise korral võib kalalaev käimasoleva püügipäeva lõpetada, kuid peab tehnilise rikke viivitamata kõrvaldama. Pärast GPS-jälgimisseadme tehnilise rikke kõrvaldamist või elektritoite taastamist võib kalalaev sadamast lahkuda pärast pardale paigaldatud jälgimisseadme GPS-jälgimissüsteemis nähtavale ilmumist. Tehnilise rikke korral võite pöörduda Ecofleet Eesti OÜ poole e-mailil: support@ecofleet.com

GPS-seadmete rikke korral saate laenutada GPS varuseadmeid ning samuti akulaadijaid, mis paiknevad järgnevates sadamates (klikka lingil): Varu GPS-seadmete ja akulaadijate laenutuse sadamad või firmad

GPS välisaku kestab hinnanguliselt 7 päeva. Välisakut võib laadida laeva vooluvõrgust juhul kui selle toitepinge on kuni 14.4V või impulsslaadijaga, mille laadimisvool on 1-2A ja max. pinge kuni 14.2V. Soetame akulaadijad ka eelnimetatud sadamatesse, kus on võimalik neid vajadusel laenutada.

Välisakuga GPS-kontrolleri hoiutingimused:

  1. Kontroller koos välisakuga on niiskuskindel aga ei ole mõeldud päris vee all töötamiseks;
  2. Kalapüügihooaegade vaheliseks perioodiks tuleb tagada, et välisaku jääks seisma laetuna ja kontrollerist ning laeva vooluvõrgust lahti ühendatuna. Ehk pikemaks perioodiks seisma jääv välisaku peab olema laetud ja voolutarbijatest eraldatud (vähemalt üks välisaku klemmidest juhtmetest eraldatud).
  3. Talvisel ajal tuleb lisaks voolutarbijast eraldamisele välisaku hoiustada ruumides, mille temperatuur jääb pluss kraadidesse.

Iga laevaomanik saab õiguse jälgida oma laeva teekonda. Selleks tuleb esitada taotlus Keskkonnainspektsioonile Kopli 76, 10416 Tallinn või aadressile valve@kki.ee. Taotlus ligipääsu saamiseks peab sisaldama: firma nimi; isiku nimi; isikukoodi; kontaktid (telefon ja e-mail, kellele ligipääsu taotletakse); paadi tunnus; loa nr.

Lisainfo:

Siret Kurvet
spetsialist
Kalavarude osakond
Keskkonnaministeerium
Narva mnt 7a, 15172 Tallinn

Tel : +372 626 0721
E-mail: Siret.Kurvet@envir.ee

 

Scroll to Top