Koostööprojekti 834018790066 tulemusaruanne

21. 05. 2019
Lisatud: 21 Mai 2019

Peipsimaa võrgustike tugevdamine

Koostööpartnerid: MTÜ Piiriveere Liider, MTÜ Peipsi-Alutaguse Koostöökoda

Koostööprojekti sihtrühm: Peipsimaa võrgustike liikmed, kes panustavad Peipsimaa arendamisse ja turundamisse.

Koostööprojekti periood: juuni 2018 – detsember 2020 (PKAK tegevused lõpetatud mai 2019)

Koostööprojekti eesmärk: Eesmärk on panustada Peipsimaa võrgustike tugevdamisele ja arendamisele, et Peipsimaa arendamisel oleks ka jätk ning jätkusuutlikus ja meeskonna vaim edasiseks toimetamiseks. Projekti alaeesmärgid: muuta Peipsimaa võrgustikud tugevamaks; luua Peipsimaale tugevad meeskonnad, kes on motiveeritud, saanud uusi teadmisi ja ideid piirkonna arendamisel ja turundamisel; Peipsimaa võrgustikud on saanud uusi innovaatilisi ideid piirkonna arendamiseks;             toetada piirkonnas turismi turundamisega ja arendamisega seotud tegevusi ning EMKF ja Leader projektide elluviimist.

Koostööprojekti tegevused: PKAK tegevused projektis: Peipsimaa õppereis Lõuna-Portugali13.05-18.05 külastastati Peipsimaa ettevõtjatega Lõuna-Portugali Algarve piirkonda. Tutvuti kohaliku kultuuri ja toiduga ning suheldi kohalike turismi propageerivate inimestega. Portugalis elav giid näitas rahvuslike eripärasid ja rääkis kohalikust elu-olust. Kõik päevad olid a tihedalt sisustatud ning huvitavaid ja kasulikke külastusi täis. Näiteks küastasimti mitut Portugalile iseloomuliku pereettevõtet, kus palgati lisatööjõudu ainult hooajaliselt.

Esimesel päeval külastasiti tsitrusefarmi ja veiniistandust. Tsitrusefarmi põhitoodanguks on apelsinid ja klementiinid, mida suurel määral ostavad kohalikud hotellid ja osa toodangust eksporditakse lähiriikidesse. Veiniistanduse eripäraks on viinapuude kasvatamise tehnika. Teisel päeval tutvuti kohalike kalastajatega, kus sarnaselt meile on paigas kogused, mida ja kui palju võib püüda. Seejärel tutvusti looduspargiga, kus kogutakse meresoola erinevate basseinide abil. Pargis on heas sümbioosis soolakogumine, erinevate linnuliikide pesitsemine, kalandus ja turism. Kolmandal päeval tutvuti Albubeira vanalinna ja Lõuna-Portugali kultuuriga, seejärel tutvuti pesca (kalastus) turismiga. Kalastusretkel näidati erinevaid kalapüügi võtteid. Tähelepanuväärne oli sadama multifunktsionaalne kasutus. Viimasel päeval vaadati üle Faro linna vaatamisväärsused ja linna suurim turg. Turul oli suuresti esindatud kohalikud köögiviljad ja kalatooted. Pärast kohaliku kultuuriga tutvusmist liikusime edasi ürdiaeda. Kuna Portugalis on enamus ettevõtted väga perekesksed siis ka seda aeda pidas neljaliikmeline perekond.

Projekti tulemused: Peipsimaa ettevõtjad said palju inspiratsiooni ja uusi tuvusi, loodetavasti saab peatselt näha uusi nutikaid tooteid või teenuseid, saadud teadmisi kasutatakse peipsimaa arendamiseks.

Koostööprojekti 834017780003 tulemusaruanne

13. 05. 2019
Lisatud: 13 Mai 2019

Peipsimaa sihipärane turundamine 2016-2019

Koostööpartnerid: MTÜ Jõgevamaa Koostöökoda, MTÜ Tartumaa Arendusselts, MTÜ Piiriveere Liider, MTÜ Peipsi-Alutaguse Koostöökoda

Koostööprojekti sihtrühm: Piirkonda külastavad sise- ja välisturistid; projekti tegevuspiirkonna kogukonnad, kohalikud omavalitsused, arendusorganisatsioonid ja koostöövõrgustikud; kaudseteks kasusaajateks on kõik piirkonna elanikud - suurenenud turistide arvu tõttu tõuseb piirkonna tulubaas, mis omakorda aitab kaasa uute töökohtade tekkele ning investeeringute suurenemisele piirkonnas.

Koostööprojekti periood: oktoober 2016 – aprill 2019

Koostööprojekti eesmärk: Peipsimaa kui reisisihi positiivse maine kujundamine ja Peipsimaa ühisturundus. Projekti alaeesmärgid: muuta Peipsimaa tuntumaks erinevates sihtturumaades; luua Peipsimaale huvitava, põneva ja jätkusuutliku piirkonna kuvand; tuua piirkonnale tuntust ja külastajaid tutvustades Peipsimaad nii sise- kui välisturistile; toetada piirkonnas turismi turundamisega ja arendamisega seotud tegevusi ja Leader ning Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi projektide elluviimist; piirkonna kalanduse ja Peipsi järvega seotud tegevuste populariseerimine.

Koostööprojekti tegevused: PKAK tegevused projektis: 2017. aastal osaleti Tourest messil, anti välja Peipsimaa sündmuste kalender, Peipsimaa tegevusi reklaamiti ajalehes Peipsirannik, viidi läbi Peipsimaa koostööfoorumi õppereis Sardiiniasse. 2018. aastal viidi läbi reklaamkampaania Läti turule, Moskva ajakirjanike pressireis ja soetati fotosid Peipsimaa tulevaste reklaamkampaaniate jaoks. 2019. aastal osaleti Leedu messil, anti välja sündmuste kalender ja Peipsimaad tutvustav video. Koostööpartnerite poolt viidi läbi veel mitmeid erinevaid tegevusi: uuendati visitpeipsi.com kodulehte, viidi läbi külastajate uuring, osaleti erinevatel messidel (Soomes, Leedus, Lätis, Eestis), viidi läbi erinevaid pressireise (Valgevene, Soome, Holland), Peipsi Toidu võrgustiku koolitusprogrammid, anti välja erinevaid trükiseid jms.

Projekti tulemused: Peipsimaa piirkonna maine turismisihina on tõusnud, kasvab sise- ja välisturistide arv piirkonnas. Kasvab kohalike omavalitsuste tulubaas. Kasvab Peipsimaa teenusepakkujate arv ja kasvab ka teenuste mitmekesisus. Kogukonnad ja kohalikud ettevõtjad on pidevalt kaasatud turismiarendamisse ning uute toodete ja teenuste loomisesse.

Koostööprojekti 834017790074 tulemusaruanne

03. 05. 2019
Lisatud: 03 Mai 2019

Avatud kalasadamate päev 2019 Räpina ja Varnja sadamas

Koostööpartnerid: MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu, MTÜ Võrtsjärve Kalanduspiirkond, MTÜ Harju Kalandusühing, MTÜ Virumaa Rannakalurite Ühing, MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts

Koostööprojekti sihtrühm: kõik huvilised

Koostööprojekti periood:

Projektitaotluse ja ürituse ettevalmistamine: detsember 2018 – aprill 2019

Avatud kalasadamate päev: 27.aprill 2019 kl 8.00-14.00

Koostööprojekti eesmärk: tutvustada avalikkusele kalasadamate toimimist ning kutselise kalandusega seonduvat.

Koostööprojekti tegevused: Avatud kalasadamate päeva raames oli võimalik tutvuda sadamate igapäevaeluga, osta kala otse kaluritelt jne. Toimusid erinevad õpitoad: kala esmane ettevalmistus kalatoitude valmistamiseks (rookimine, fileerimine), kalatoitude valmistamise õpituba (kalasupp, kalakotletid, suitsukala jms.); Varnjas paadijuhtimise õpituba, Räpinas kutselist kalandust tutvustava õpitoa käigus viidi huvilised laevaga järvele, kus nad said jälgida kõrvalt kalurite tegevust. Sadamates oli võimalik tutvuda püügivahendite, kalalaevade ja -paatidega. Kogu päeva vältel oli sadamates ka meelelahutusprogramm (ansamblid, päevajuhid, lasteteater). Varnjas toimus samal ajal ka traditsiooniline kalalaat ning avatud olid Sibulatee kalapuhvetid.

Projekti tulemused: Avatud kalasadamate päeval osales üle Eesti ca 28 tuhat külalist, Räpina sadamas osales ca 1000 külastajat, Varnjas ca 5000.

Sündmuse kajastuse lingid:

https://www.postimees.ee/6589472/galerii-kalasadamate-paev-pakkus-lahivaate-sadamate-siseellu

https://lounapostimees.postimees.ee/6587033/galerii-avatud-kalasadamate-paev-rapina-sadamas

https://lounapostimees.postimees.ee/6606474/video-mandrirahvas-kais-kalurite-argipaevast-osa-saamas?_ga=2.150930111.802092185.1556866364-173294570.1493720412

KOOSTÖÖPROJEKTI 834018790058 TULEMUSARUANNE

13. 11. 2018
Lisatud: 13 November 2018

Pariis SIAL toidumessi ja Normandia kalanduspiirkonna külastus

Koostööpartnerid: MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu. MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts, MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu.

Koostööprojekti sihtrühm: Läänemaa, Pärnumaa ja Peipsi kalanduspiirkondade liikmed, kala väiketöötlejad ja kalurid.

Koostööprojekti periood: messikülastus ja Normandia kalanduspiirkonna külastus toimus perioodil 22.10.18 - 28.10.18

Koostööprojekti eesmärk: Koostööprojekti eesmärgiks oli pakkuda Läänemaa, Pärnumaa ja Peipsi kalanduspiirkonna liikmetele, kala väiketöötlejatele ja kutselistele kaluritele võimalust külastada maailma suurimat toidumessi ja tutvuda Normandia kalandusega.

Päevakava:

22.oktoober, esmaspäev

Air Baltic Riia – Pariis 15.55-17.45 lend BT693, transfeer lennujaamast hotelli

23.oktoober, teisipäev

9.00 Transfeer messile. Paris SIAL toidumessi külastus 9.00 - 16.00. Õhtupoole lühike ekskursioon Pariisis

24.oktoober, kolmapäev

9.00 Transfeer messile. Paris SIAL toidumessi külastus 9.00-15.00. Sõit Pariisist Caen’i (ca 250 km)

25.oktoober, neljapäev

7.30 sõit Port en Basseini kalanduspiirkonda

8.00 Kohtumine kohaliku ajakirjandusega, aselinnapeaga. Port en Basseini sadama külastus: kala liikide, paatide ja püügivahendite tutvustus, kala sorteerimine, paatide hooldus.

11.30 NormandieFraicheurMer: NFM ühendab kõiki Normandia professionaalse kalapüügiga tegelevaid organisatsioone (Normandia CRPM, OPN, FROM Nord) ja kõiki piirkonna kalaoksjoni korraldajaid ja kokkuostjaid. NFM eesmärgiks on tutvustada Normandia kalatoodete kvaliteeti ja puhtust. Selleks on olemas jälgimissüsteem ning kvaliteeti tunnustavad tähised (IGP, LabelRouge) ning ökoloogilise toote tähtsust (MSC ökomärk). NFM’i tutvustus, kohtumised esindajatega

14.00 väljasõit Port enBessin - Agon-Coutainville 80 km. Agon-Coutainville: LeshuîtresduPère GUS austri kasvanduse külastus ja degusteerimine. 17.00 Tagasi hotelli sõit (ca 1h 30 min)

26.oktoober, reede

8.15 Bussisõit Blainville: Kokkuostufirma külastus (Pêcherie de Normandie). 10.00 SMEL – mere- ja rannikuala teadusuuringud. Sõit Cherbourg’i ca 1h 30 min. Cherbourg 14.00-17.30: Kohtumine ComitéRégionaldesPêches et desélevagesmarins (kalapüügikorraldus, kvoodid, seadusandlus EU ja riiklikul tasemel). Nutrifish - kalatoodete kõrvalproduktide käitlemine. Jardins dusaumonier/Saumon de France : Akvapoonia talu (veekogudes asuvad kasvandused), forell, lõhe tükeldamine ja suitsutamine, lõhe kasvatus meres. Degusteerimine. Armement Cherbourgeois: ajaloolise kalalaeva külastus. Tagasisõit hotelli ca 1 tund 30 min

27.oktoober, laupäev

9.00 väljasõit Dives-sur-Mer ca 40 min sõitu. 10.00 - 14.30 Villers-sur-Mer / Fête de la Coquille Saint Jacques et desfruits de mer: Merekarpide laat. Müük, muusika, maitsete linn, veiniturg

Trouville kalaturu külastus. Trouville / Sébastien SAITER – kohaliku kaluriga kohtumine, kalapood, kalarestoran, kalatooted. Sõit Pariisi lähedale Versailles’sse.

28.oktoober, pühapäev

Pool vaba päeva. Aeg Versailles’ ringivaatamiseks, soovi korral ka lossi ning lossi aedade külastamiseks. Pääsmed tuleb soetada ise. 14.30 transfeer lennujaama. Air Baltic Pariis - Riia 18.50-22.30 lend BT694.

Projekti tulemused: kokku osales messi- ja normandia kalnduspiirkonna külastusel 30 isikut

MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts 8 osalejat

MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu 10 osalejat

MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu 12 osalejat

Osalejad said hea ülevaate uuematest trendidest toidutootmise arengutest maailmas (messikülastus). Osalejad said hea ülevaate kalanduse traditsioonidest Normandias. Kalandus ja merendusalastest uuringutest, kalapüügikorraldusest, kvootide jaotusest Normandias. Tutvuti kalapüügi aluste ja püügivahenditega ning kala otseturustamise võimalustega. Tugevnesid Pärnumaa, Läänemaa ja Peipsimaa kalanduskogukodade omavahelised suhted.

KOOSTÖÖPROJEKTI 834018790064 TULEMUSARUANNE

13. 11. 2018
Lisatud: 13 November 2018

Pariisi toidumessi SIAL külastus

Koostööpartnerid: MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu ja MTÜ Virumaa Rannakalurite Ühing

Koostööprojekti sihtrühm: Virumaa ja Peipsi kalanduspiirkondade liikmed, ettevõtjad ja esindajad.

Koostööprojekti periood: 

  • Projektitaotluse ja õppereisi ettevalmistamine – august 2018 – oktoober 2018
  • messikülastus toimus perioodil 22.10.-25.10.2018

Koostööprojekti eesmärk: Koostööprojekti eesmärgiks oli pakkuda Virumaa ja Peipsi kalanduspiirkonna liikmetele, väiketöötlejatele ja kutselistele kaluritele võimalust külastada maailma suurimat toidumessi SIAL.

Päevakava:

22.oktoober, esmaspäev

Air Baltic lend Tallinn – Pariis 15.50-17.55, otselend

23.oktoober, teisipäev

9.00 Transfeer messile. Paris SIAL toidumessi külastus 9.00 - 16.00. Õhtupoole lühike ekskursioon Pariisis

24.oktoober, kolmapäev

9.00 Transfeer messile. Paris SIAL toidumessi külastus 9.00-15.00.

Õhtupoolikul ekskursioon Pariisis professionaalse eestikeelse giidiga (bussituur ja jalutuskäik)

25.oktoober, neljapäev

Air Baltic lend Pariis – Riia – Tallinn 10.05-13.50 / 15.30 – 16.20

Projekti tulemused:
MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu – 8 osalejat
MTÜ Virumaa Rannakalurite Ühing -  3 osalejat, lisaks MTÜ Virumaa Rannakalurite Ühingu töötaja (1). Kokku osales messikülastusel  12 inimest.

Tegemist oli ühe suurema toidu innovatsiooni messiga maailmas, kus suur osa oli ka kalatoodetel, erinevatel konservidel ja säilikutel. Samuti oli esindatud ka erinevate töötlemis- ja pakendamisseadmete pakkujad. Messil oli võimalik tutvuda ka uute tehnoloogiatega, mis puudutasid kala väiketöötlemist, hoiustamist ning pakendamist. Lisaks said osalejad  hea ülevaate toidutrendidest maailmas ning uusi ideid ning teadmisi kala ja teiste mereandide väärindamiseks. Sõlmiti uusi kontakte ning koostööleppeid. Tugevnesid Virumaa ja Peipsi kalanduskogukodade omavahelised suhted. Ülevaade messist https://www.sialparis.com/

Koostööprojekti 834017790018 tulemusaruanne

03. 08. 2018
Lisatud: 03 August 2018

II ja III Peipsi Järvefestival

Koostööpartnerid: MTÜ Jõgevamaa Koostöökoda, MTÜ Tartumaa Arendusselts, MTÜ Piiriveere Liider, MTÜ Peipsi-Alutaguse Koostöökoda     

Koostööprojekti sihtrühm: Projekti tegevuspiirkonna ettevõtjad ja kohalikud aktivistid; kogukonnad, kohalikud omavalitsused, arendusorganisatsioonid ja koostöövõrgustikud; piirkonna elanikud, külastajad.

Koostööprojekti periood:

Projektitaotluse ja ürituse ettevalmistamine ja läbiviimine: mai 2017 – august 2018

II Peipsi Järvefestival: 06.-15. juuli 2017

III Peipsi Järvefestival 30.juuni-07. juuli 2018

Koostööprojekti eesmärk: külastajatele tutvustada Peipsi järve ja piirkonda tavapärasest märksa põnevamal moel. Peipsi Järvefestivali on mööda Peipsi sadamaid järve põhjaotsast lõunasse kulgev kultuuridessant, tutvustades külalistele Peipsi järve, selle ajalugu ja propageerides järel laevatamist.

Koostööprojekti tegevused: 2017. aastal läbis Järvefestival 10 ja 2018. aastal 8 Peipsi ja Suur-Emajõe sadamat. Igal päeval toimusid sadamates erinevad tegevused – õpitoad, esinemised, päeva lõpetas igas sadamas tasuta kontsert. Lisaks toimusid 2017. aastal Kallaste ja Räpina ja 2018. aastal Räpina sadamates purjeregatid. Külastajatel oli võimalik teha sõite järvele lodi Jõmmuga ja ka teiste alustega.

Projekti tulemused:. II Peipsi Järvefestivali külastas hinnanguliselt 2650 inimest, III Järvefestivali ca 3000 külastajat.

Kasvab külastajate teadlikus Peipsi järve kasutamise võimalustest, kohalikest traditsioonidest, kultuuride erinevusest ning kohalikust toidukultuurist. Kasvanud on Peipsimaa teenusepakkujate arv, teenuste mitmekesisus ja koostöö teenusepakkujate, samuti kogukondade, vahel.

Info (päevakavad, galerii jms.) festivali kohta: http://www.peipsifestival.ee/jarvefestival