
Koostööprojekti 83402200010 tulemusaruanne
Koostööprojekti nimetus: Baskimaa ja Akvitaania piirkondade toidukultuuri õppereis
Koostööpartnerid: MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu ja Liivi Lahe Kalanduskogu MTÜ
Koostööprojekti sihtrühm: Liivi Lahe Kalanduskogu MTÜ ja MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu liikmed ja esindajad.
Koostööprojekti periood:
Koostööprojekti eesmärk: Koostööprojekti eesmärgiks on saada nii teoreetilisi kui praktilisi teadmisi tutvudes Hispaanias ja Prantsusmaal asuvates Baskimaa ja Akvitaania piirkondade toidukultuuriga. Külastati Bilbao toidutehnoloogia tulevikule mõeldud messi ja Bordeaux messi, kus on suur osakaal kohalikul gastronoomial. Projekti alameesmärgiks oli kaasata Peipsi ja Liivi lahe piirkondade ettevõtjaid, julgustada neid suhtlema nii omavahel kui teiste ettevõtjatega, sh. ettevõtjatega väljaspoolt oma piirkonda.
Koostööprojekti tegevused: Õppereisi programm
1.päev, 13.mai, laupäev
Lufthansa lennud Tallinn – Frankfurt –Bordeaux (Prantsusmaa) 6.00-7.30 / 10.05 – 11.50
13.30 – 15.00 Arcachon lahe äärne austrikasvatus. Omaniku tutvustus austrite elust, kasvatusest ja tootmisprotsessist, degusteerimine.
15.30-17.00 Port de Larros’ sadam ja austrimuuseum - austriteemaline film. Meretarvete poe külastus (Comptoir de la mer Gujan-Mestras) ja sadamaga tutvumine.
Sõit tagasi Bordeaux’sse. Majutus.
2.päev, 14. mai, pühapäev
9.00-11.00 Kohaliku kalaturu külastus
11.30-16.00 Bordeaux messi külastus www.foiredebordeaux.com
3.päev, 15. mai, esmaspäev
Bordeuax piirkonnale tüüpilised veinid:
10.00-11.30 Le Réspide veiniloss
12.00-14.30 Veinimõis Trillon. Lõuna
15.00-16.00 Maison du Sauternes (valged magusad veinid)
16.30-18.00 Ekskursioon kohaliku pardikasvataja juurde. Pardikasvatajate ühingu toodete poe külastus.
4. päev, 16. mai, teisipäev
Sõit Bordeaux – Bilbao. Teel külastused Prantsuse poolse Baskimaa linnades:
Õhtupoolikul sõit Bilbaosse, majutus
5.päev, 17. mai, kolmapäev
10.00-15.00 Bilbao messi Food 4 Future külastus https://www.expofoodtech.com/
15.30-16.30 Biskaia transpordisilla külastus (19.sajandi insenerikunsti ime).
6.päev, 18. mai, neljapäev
10.00 – 13.00 Kohaliku giidiga toidukultuuri teemaline tuur, mille juurde kuulub rahvuslike pintxo’de valmistamise õpetus. Ülevaade baskide tüüpilisest toidulauast ja eripärastest maitsetest.
13.00-14.00 tutvumine Bilbao siseturuga, mis on müügipinna poolsest üks suuremaid siseturge Euroopas.
14.30-16.00 Bilbao linnaekskursioon jalgsi. Vaba aeg.
7.päev, 19. mai, reede
Varahommikune transfeer lennujaama. Lufthansa lennud Bilbao (Hispaania) – Frankfurt – Tallinn 06.50-08.55 / 14.20 – 17.40
Projekti tulemused: Peipsi kalanduspiirkonnast osales õppereisil 15 isikut, Liivi lahe piirkonnast 11 isikut, kokku 26 osalejat.
Koostööprojekti 83402200009 tulemusaruanne
Koostööprojekti nimetus: Sardiinia kalandust ja toidukultuuri tutvustav koolitusreis
Koostööpartnerid: MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu ja MTÜ Saarte Kalandus
Koostööprojekti sihtrühm: MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu liikmed ja esindajad (kokku 16 inimest) ning Saaremaa kalanduspiirkonna kalurid ja kalandusettevõtjad ning muud piirkonnas kalandusvaldkonnaga tegelevad isikud (kokku 14 inimest).
Koostööprojekti periood:
Koostööprojekti eesmärk: Koostööprojekti „Sardiinia kalandust ja toidukultuuri tutvustav koolitusreis“ raames korraldati õppereis Itaalias Sardiinia saarele. Koostööprojekti eesmärgiks li tutvuda Sardiinia kalandusettevõtete tegemistega, et teada saada, kuidas toimib kohalik kalandus- ja vesiviljelusvaldkond, kalandusega seotud toodete ja teenuste sh pescaturismi arendamine; lisaks kuidas toimub kohaliku toidukultuuri arendamine ja tutvustamine.
Koostööprojekti tegevused: Õppereisi programm
20.mai, laupäev
Air Baltic lend Riia – Olbia 15.25 – 17.45
21.mai, pühapäev
Olbia: Hommikul kalapoe külastus ja tutvumine toodetega www.pescheriacalvisiolbia.com/en-gb/aldo-moro-avenue-gallery Pescheria Calvisi on 26 töötajaga ettevõte, varustab kalatoodetega Põhja- Sardiiniat, klientuur koosneb hotellidest, restoranidest, supermarketitest.
Peatus prominentide rannikulinnas Porto Cervos
Porto Cervo – Tempio Pausania
Luras, omapärase era-etnograafiamuuseumi külastus, tutvumine Sardiinia kultuuriloo ja traditsioonidega
Luras – Porto Torres
22.mai, esmaspäev
Porto Torres – Stintino
Terve päeva kestev kalastustuur koos lõunasöögiga laeva pardal, soovijatele (9.30-17.30)
Kalastusreisil mitteosalejatega Sardiinia olulise kalanduslinna Alghero ja Neptuni koobaste külastus.
23.mai, teisipäev
Sõit Oristanosse, lääneranniku kalanduspiirkonda.
Teepeal peatus väga huvitava eelajaloolise tornehituse juures: Nuraghe S.Antine.
Cabras, Pontis Fish farm (laguuni kalandus, tutvumine traditsiooniliste püügimeetoditega) www.pescatorisantandrea.com
Külastasime bottarga valmistajat Spanu Giovanni in Cabras www.spanubottarga.com . Bottarga valmistamiseks kalamari (enamasti otse marjakottides) soolatakse, pressitakse, kuivatatakse (päikese käes) ja kaetakse vahel säilitamise huvides ka vahakihiga. Itaalias nimetatakse bottargat ka Sardiinia kaaviariks. On üks Sardiinia tuntumaid kalatooteid.
Õhtuks sõit pealinna Cagliarisse.
24.mai, kolmapäev
Sardiinia suurima toidu- ja kalaturu külastus kohaliku giidiga
Cagliaris väike jalgsi linnaekskursioon.
Audarya veinimõisa külastus. Tutvumine Sardiinia veinitootmisega.
25.mai, neljapäev
IDARANNIK: noorte kalandusalase harimisega tegelev keskus. Hariduskeskuse külastus
Tortoli kalanduskooperatiiviga tutvumine https://www.pescatortoli.it/home-3/. Kohalikud võimaldasid ka meie meeskonnal püügil osaleda. Saime ülevaate idaranniku kalandustegevusest.
26.mai, reede
Kohalike maitsete päev (terve päeva tuur)
Teekond Barbagia metsikutesse mägedesse, Sardiinia südamesse. See on ürgse looduse, ülimalt omapärase muusika ja kuulsate bandiidilugude maa. Lõunat sõime lambakasvatajate juures, et tutvuda autentse mägipiirkonna toidukultuuriga, mis erineb oluliselt rannapiirkondadest.
27.mai, laupäev
Lend Riiga 18.25-22.45
Projekti tulemused: Peipsi kalanduspiirkonnast osales õppereisil 16 isikut, Saaremaa piirkonnast 14 isikut, kokku 30 osalejat.
Osalejad said hea ülevaate Sardiinia erinevate piirkondade kalanduse traditsioonidest. Kalandus ja merendusalastest uuringutest, kalapüügikorraldusest, kvootide jaotusest. Tutvuti kalapüügi aluste ja püügivahenditega ning kala otseturustamise võimalustega. Arvukalt oli kohtumisi kohalike kaluritega ja kalurite esindusorganisatsioonidega. Palju huvi pakkus ka tutvumine kohaliku toidukultuuriga.
Koostööprojekti 83402200008 tulemusaruanne
Avatud kalasadamate päev 2023 Kolkja ja Varnja sadamas
Koostööpartnerid: Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu MTÜ, MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu, MTÜ Võrtsjärve Kalanduspiirkond, MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts.
Koostööprojekti sihtrühm: kõik huvilised
Koostööprojekti periood: Avatud kalasadamate päev: 29.aprill 2023 kl 8.00-14.00
Projektitaotluse ja ürituse ettevalmistamine: detsember 2022 – aprill 2023; lõpparuanne mai 2023
Koostööprojekti eesmärk: tutvustada avalikkusele kalasadamate toimimist ning kutselise kalandusega seonduvat.
Koostööprojekti tegevused: Avatud kalasadamate päeva raames oli võimalik tutvuda sadamate igapäevaeluga, osta kala otse kaluritelt, erinevate kalatoodete ja -söökide maitsmine ja kaasaostmine, tomusid laevasõidud järvele, oli tegevusi lastele, toimus muusikaline meelelehutus jne. Sadamates oli võimalik tutvuda püügivahendite, kalalaevade ja -paatidega.
Projekti tulemused: Avatud kalasadamate päeval osales üle Eesti ca 32 000 külalist, Kolkja sadamas osales ca 2000 külastajat, Varnjas ca 2500 külastajat.
Sündmuse kajastuse lingid: https://agri.ee/avatud-kalasadamate-paev
https://lounaeestlane.ee/avatud-kalasadamate-paev-roomustas-taas-koiki-kalasopru/
Koostööprojekti 83402200005 tulemusaruanne
Koostööprojekti nimetus: Osalemine Tallinn Foodfest toidumessil 2022
Koostööpartnerid: MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts ja MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu
Koostööprojekti sihtrühm: MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts 1 ettevõtja, MTÜ Peipsi kalanduspiirkonna Arendajate Kogu 1 ettevõtja
Koostööprojekti periood:
Koostööprojekti kirjeldus ja eesmärk: Projekti eesmärgiks oli viia mõlema kalanduspiirkonna (Läänemaa ja Peipsi) ettevõtjad Eesti suurimale toidumessile "Tallinn FoodFest 2022" mis toimus 29.09-01.10.2022 Eesti näituste messihallides. Messil osalemine eksponendina andis võimaluse ettevõtjatele tutvustada oma tooteid ja otsida uusi väljundeid oma toodete turustamiseks.
Koostööprojekti tegevused: Kalanduse algatusrühmad selgitasid välja ettevõtjate ringi, kes soovisid ja kelle tooteportfell on sobiv kõnelausel messil osalemiseks, samuti selgitati välja ettevõtjate vajadused messipinna, mööbli ja muu varustuse osas. Lepiti kokku milliseid teenuseid ostetakse ühiselt. Läbirääkimistel messi korraldajaga valiti välja sobiv koht messihallis, mis arvestaks kõigi osalevate ettevõtjate vajadusega, võeti hinnapakkumised messiteenuste ostuks.
Tulemused: Algatusrühmad lõid piirkondade ettevõtjatele tingimused edukaks messil osalemiseks ja ärikontaktide sõlmimiseks. Messipinna-boksi kujundamisel võeti võimalikult palju arvesse iga ettevõtja personaalseid vajadusi ja neile loodi tingimused oma toodete igakülgseks tutvustamiseks. Messil 29.09-01.10. 2022 osales Peipsi kalanduspiirkonnast FIE Taavi Vogt (Põhja-Peipsi Köök kaubamärk); Läänemaalt Derhamn OÜ (kaubamärk Dirhami).
Koostööprojekti 83402200003 tulemusaruanne
Koostööprojekti nimetus: Gotlandi õppereis
Koostööpartnerid: MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu ja MTÜ Virumaa Rannakalurite Ühing
Koostööprojekti sihtrühm: MTÜ Virumaa Rannakalurite Ühing ja MTÜ Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu liikmed ja esindajad.
Koostööprojekti periood:
Koostööprojekti eesmärk: Koostööprojekti eesmärgiks on saada nii teoreetilisi kui praktilisi teadmisi tutvudes Gotlandi kalanduspiirkonna ettevõtmistega, nt. kalandusega seotud toodete ja teenuste väljatöötamine, tootmine ja turundamine; turismi, sh. kalandusturismi teenuste ja toodete pakkumine ja turustamine; kuidas on korraldatud ettevõtjate, omavalitsuste ja organisatsioonide vaheline töö ja koostöövõrgustike toimimine.
Projekti alameesmärgiks kaasata ka Peipsi ja Virumaa piirkondade ettevõtjaid, julgustada neid
suhtlema nii omavahel kui teiste ettevõtjatega, sh. ettevõtjatega väljaspoolt oma piirkonda.
Koostööprojekti tegevused:
Õppereisi programm
08. oktoober, laupäev
16.45 – buss Tartust
22.00 – laev Paldiski-Kapellskär
09. oktoober, pühapäev
7.30 – saabumine Kapellskäri, sõit Nynäshamni
11.45-15.00 – praam Gotlandile
10 oktoober, esmaspäev
Gotlandil toimuva programmi on kokku pannud Jaan Kamm ja Riina Noodapera
09.00 - 09.15 Kokkusaamine Donnerska majas, Visby.
09.30 Riina Noodapera (Gotlandi Maamajandusseltsi projektijuht ja konsultant, Eesti aukonsul) - päevakava eesti keeles, enesetutvustus.
09.45 Kersti Oja (PKAK tegevjuht) - Eesti grupi inglisekeelne tutvustus.
10.00 Andreas Pettersson (Maavalitsuse kalandusnõustaja)- kalanduse olukord Gotlandil.
10.30 Riina Noodapera – kalandusega seotud Leader projektide tutvustus, „ Kala Gotlandist“, kalatoidu/piirkondlik toidukultuuri jne.
11.10 Gunilla Rosenkvist (Uppsala Ülikool) - projektid ”Sinine keskus” ja ”Sinine Toit”
11.45 Roland Engqvist (Gotlandi regiooni EL-i koordinaator) - tulevikuvõimalused koostööks EL ühisprojektides.
12.15 Jaan Kamm (kalandusettevõtja/kalur)– Rootsi kalandusest üldiselt
12.45-13.30 Lõunasöök
13.45-14.15 Päeva kokkuvõte - koostöövõimalused tulevikus, tootearendus, import eksport
jne
14.30-16.00 Gotlandi muuseumi külastus (Riina Noodapera)
16.15-18.00 Visby linnaekskursioon (Riina Noodapera)
11 oktoober, teisipäev
Väljasõit lõuna poole mööda läänerannikut, vanad kalurikülad, laevkalmed, Ronehamni kalasadam, sealne kalatööstus ja külmhooned. Gotlandi suurim traaleri Vestland (30 meetrit) Pealelõunal idarannikul Herrviki sadam, Gutefisk kalatööstus.
12 oktoober, kolmapäev
Väljasõit Fårö saarele – Kivisambad, Fårö kirik. Tagasiteel Slite sadamas Eesti/Läti põgenike mälestuspaik, turismindus lähipiirkonnas, Cementa tehas.
13. oktoober, neljapäev
7.15-10.30 – praam Nynäshamni
12.00-15.00 Stockholmi suurte turgude Östermalmshalleni ja Hötorgshallen kalavalikuga tutvumine (Jaan ja Annika Kamm)
21.00 – praam Kapellskärist Paldiskisse
14. oktoober, reede
8.30 – Saabumine Paldiskisse, buss Tartusse
Projekti tulemused: Peipsi kalanduspiirkonnast osales õppereisil 20 isikut, Virumaa piirkonnast 10 isikut, kokku 30
Koostööprojekti 83401900070 tulemusaruanne
Sisevete festivali Peipsi järvefestival 2022
Koostööpartnerid: Peipsi-Alutaguse Koostöökoda, Jõgevamaa Koostöökoda, Tartumaa Arendusselts, Piiriveere Liider ja Võrtsjärve Kalanduspiirkond
Koostööprojekti sihtrühm: Projekti tegevuspiirkonna ettevõtjad ja kohalikud aktivistid; kogukonnad, kohalikud omavalitsused, arendusorganisatsioonid ja koostöövõrgustikud; piirkonna elanikud, külastajad.
Koostööprojekti periood:
Projektitaotluse ja ürituse ettevalmistamine ja läbiviimine: aprill – august 2022
Peipsi järvefestival 2022 toimus 09.-16. juuli
Koostööprojekti eesmärk: Peipsi järvefestivali eesmärk on tutvustada külastajatele Peipsi järve ja piirkonda tavapärasest märksa põnevamal moel.
8-päevast seilamisprogrammi toetavad üritused erinevates randumiskohtades ja sadamates. Iga päev kohtuvad uues festivalisadamas kohalik ja rahvusvaheline kultuuriprogramm. Nii maad kui vett mööda saabuvaid külalisi ootavad igas sadamas kohalike kultuurikollektiivide kontsert, kohalikku kultuuri ja loodust tutvustavad töötoad, kohalik söök, jook ja käsitöö. Laevastik toob kaasa rahvusvahelise kultuuriprogrammi – igal õhtul astuvad lavale nii kohalikud esinejad kui kaugemalt tulijad. Lisaks laevnikele saavad programmides osaleda ka kõik “maapealsed” külastajad. Korraldatakse õpitubasid, võistlusi, toimub kultuuriprogramm, valmistatakse ja maitstakse piirkonnale omaseid roogasid
Koostööprojekti tegevused:
Erinevad tegevused sadamates: kohalike toodete laat, õpitoad, kultuuriprogramm, lõbusõidud jms. Täpsem info iga sadama tegevuse kohta vt. https://www.sisevetefestival.ee/peipsi-jarvefestival
Projekti tulemused:
Info (päevakavad jms.) festivali kohta: https://www.sisevetefestival.ee/